Erzincanlı arıcıların “tatlı” hasat telaşı devam ediyor
Erzincanlı arıcıların “tatlı” hasat telaşı devam ediyor
ERZİNCAN – Erzincan’da geniş ve kuvvetli bitki örtüsüne sahip yaylalarda arıcılık yapan arıcıların ‘tatlı’ hasat telaşı sürüyor.
Kavurucu sıcaklar altında giydikleri özel giysi ve maskelerle bal hasadı yapan Erzincan’lı arıcılar, verimli bir yıl geçirmenin sevincini yaşıyor.
Bitki çeşitliliği açısından zengin ve 500’e yakın endemik bitki türünün bulunduğu Erzincan ve yaylalarında arıcılık yapan arıcılar, yoğun hasat saatlerini sürdürüyor. Arıları ile birlikte yılın büyük bir bölümünü yaylalarda geçiren arıcılar, giydikleri maskeler ve giydikleri özel giysiler yardımıyla arıları tutmak için duman çıkaran körükler yardımıyla petekleri kovanlardan çıkarırlar. kovanlardan uzaklaştırarak bal süzme işleminin yapıldığı çadırlara taşırlar. Taşıdıkları petekleri bal süzme makinesinden geçirerek çadırlara taşıyan arıcılar, süzdükleri balları teneke ve şişelere doldurarak Türkiye’nin her yerine gönderilmek üzere satışa sunuyor.
Bu yıl keyifli bir verim almanın mutluluğunu yaşayan arıcılardan Mustafa Gürbüz, “Geçen yıllara göre bu yıl arıcılık açısından çok daha keyifli geçtiğini söyleyebilirim. Sistematik yağışlar, elverişli iklim ve çevredeki bitkilerin daha güzel olması bu yıl arıcılığı daha verimli hale getirdi.Her yıl bal sağım döneminde beklentimizi karşılayacak bir bal hasadı yaşıyoruz.Erzincan da dışarıdan çok sayıda gezici arıcıyı çekiyor.Çok kaliteli bir balımız var. .Yöresel arıcıların ürettiği bal birden fazla ilaç balı kalitesindedir.Kendi balımız üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda sıfır şeker kategorisinde çıkmıştır.”